Vrijwilligers

Het werk van de Shelter Ministries gebeurt grotendeels door vrijwilligers. De enige betaalde krachten zijn de medewerkers in het kindertehuis, de jeugdcentra en de kleuter juf. Zij zijn vangroot belang voor de kinderen om redenen van de taal en hun cultuur. Wij werken zo min mogelijk met betaalde krachten om de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het geld dat wij uit donaties mogen ontvangen volledig ten goede kan komen aan de kinderen.

Om deze reden vragen wij van vrijwilligers ook een financiële bijdrage om te voorzien in hun eigen onkosten. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke richtlijnen opgesteld voor de vrijwilligers wanneer zij zich in willen zetten voor het werk van de Shelter Ministries in Zuid-Afrika. Spreekt het werk van de Shelter Ministries je aan, dan vragen we je eerst deze richtlijnen goed door te lezen. 


Vrijwilligers gezocht voor: 

Zuid-Afrika

Jeugdwerk

Bij het werk in de jeugdcentra en de zondagscholen is er ruimte om je tijdelijk in te zetten om de vaste medewerkers te verlichten in hun werk ("handjes"), of extra activiteiten voor de kinderen te organiseren. Denk hierbij aan knutselmiddagen, ondersteunen bij het eetproject of spelletjesdagen organiseren. Daarnaast kun je je inzetten bij de huiswerkbegeleiding die bij de verschillende projecten worden aangeboden of je kan helpen bij de zondagscholen.

Bij twee projecten wordt er op dit moment alleen jeugd en zondagschool gegeven. Hier zou je als vrijwilliger (het liefst met z'n tweeen) ook op alle andere dagen activiteiten kunnen organiseren. 

Voor het jeugdwerk zou een ideale periode van vrijwilligerswerk zo'n 3 maanden zijn. Aangezien de projecten verspreid rondom Kriel liggen, is het handig als je een rijbewijs hebt. 

Kleuterschool en huiswerkbegeleiding

In een van de jeugdcentra is er elke ochtend een kleuterschool. Hier zou je als vrijwilliger met een opleiding of als student PABO, SPW of SPH goed kunnen helpen bij het lesgeven.

Daarnaast worden er op veel plekken huiswerkbegeleiding gegeven. Hierbij is extra hulp altijd gewenst!

Onderhoud

De activiteiten van de Shelter ministries worden in onze eigen gebouwen georganiseerd. Dit vergt veel onderhoud aan en om de gebouwen heen. Denk hierbij aan schilder- of stukwerk, elektrotechnische klussen, reparaties aan daken, maar ook het vernieuwen van gordijnen en kleiner handwerk. Daarnaast zijn er veel speeltoestellen op de velden van de Shelter Ministries, welke door het veelvuldige gebruik ook regelmatig wat onderhoud verdienen. Dit werk kan goed voor een kortere periode gedaan worden. Heb jij twee rechter handen en wil jij je handen uit de mouwen steken? Meldt je dan aan als vrijwilliger! 


Wil jij gaan werken voor de Shelter Ministries? Laat ons dit weten via het contactformulier voor vrijwilligers. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Femke

Ik ben voor een jaar lang vrijwilliger bij de Shelter Ministries. Elke ochtend doe ik met de kleine kinderen, die niet naar school gaan, een soort kleuterklasje. Dan leer ik ze de kleuren, vormen, cijfers enz. Voor de rest help ik ook de Grade 1 en 2 (groep 3 en 4) met hun huiswerk en verder doe ik leuke spelletjes met de kinderen.

Zo hadden we bijvoorbeeld een keer een ‘Game Night’ georganiseerd. Ik zelf zat toen bij het spel ‘the teacher says’, dan kwam er telkens een groepje van ongeveer 5 kinderen langs. Je zag de kinderen echt genieten en dat is het leukste, mooiste en fijnste wat er is! Vooral als je bedenkt wat ze allemaal al hebben meegemaakt... Dat zorgt er ook voor dat ik weer weet waarom ik hier ben en dat wat ik doe echt verschil zal maken in het leven van de kinderen. Dan kan ik de Here alleen nog maar danken dat Hij mij hier naartoe heeft gestuurd en dat ik hier echt aan de slag kan gaan!

Peter en Annemieke

We voelden ons bij aankomst in Zuid-Afrika direct thuis, we werden op het vliegveld hartelijk ontvangen door Anne-Marie. Onderweg keken we onze ogen uit, we zagen veel armoede o.a. in de townships en zo zagen we ook dat de verkeersregels anders zijn dan bij ons. Aangekomen in Kriel werden we verwelkomd door Jan-Willem die een mooi vers geplukt boeket voor de deur als welkom had neergezet.
Na een tijdje kwamen de eerste kinderen eraan en na het uitdelen van ballonnen was het ijs al snel gebroken.

Annemieke heeft veel met de kinderen geknutseld en spelletjes gedaan en Fana en Sipho bijles Engels gegeven, de kinderen hadden toen vakantie. Peter heeft met Jan-Willem veel klusjes in en om het kinderhuis gedaan en ze hebben een carport gemaakt en nog een muurtje gebouwd. Jan-Willem en Peter konden goed samen werken, erg leuk om te zien.

Het paasweekend was ook erg bijzonder, we hebben met de kinderen van het kinderhuis en de kinderen van Thubelihle een estafette van spelletjes gedaan op het speelveld. Na afloop gingen ze allemaal zwemmen en daarna hebben we met z’n allen gegeten.
Jan-Willem en Anne-Marie waren ’s morgens al heel druk geweest met de voorbereidingen hiervoor. Een grote kookpot stond ‘s morgens al te pruttelen op het speelveld, genoeg voor 60 kinderen en het smaakte heerlijk. Daarna ging Anne-Marie het paasverhaal vertellen, zo mooi! Dit alles werd met een schoolbord met vilten figuren uitgebeeld, zodat het nog meer ging leven en de kinderen luisterden ademloos toe.

Wat wij deze weken hebben mogen meemaken is zeer bijzonder geweest, de liefde die Jan-Willem, Anne-Marie en Sylvanie aan deze kinderen geven is zo bijzonder om te zien en dat ze heel dicht bij de Heer leven, heeft ons ontroerd.